Vg 18 - Gösslunda

Stenen kallas: Visätes sten

Stenens ID: Vg 18

Landskap: Västergötland

Kommun: Lidköpings kommun

Besöksdatum: 2005-07-21

Besökare: Anders Mathias

Senaste uppdatering: 2022-05-13


Runstenen taggad med:

vikingatida vifrid visäte granit

Övrig information:

Ristningen börjar längst ner till vänster och sedan uppåt längs vänstra kanten med omvända runor. Fortsättningen nedåt längs höger kant är ristad med rättvända runor.

Både kvinnonamnet Vifriðr och mansnamnet Viseti finns belagda i flera andra nordiska källor.

Vid en restaurering 1913 hittades runstenen inmurad i nedre delen av kyrkans norra innervägg. Eftersom de äldsta delarna av kyrkan dateras till tiden kring 1100 så har de (även Vg 19, inmurad i kyrkans södra portal) murats in endast ett halvsekel efter det att ristningarna gjordes. Efter att ha varit placerad på den norra delen av kyrkogården fram till 1938 fick stenen sin nuvarande placering söder om kyrkans torn, i vinkeln mellan tornet och vapenhuset.

Bergarten i denna sten är rödgrå granit och den mäter 173 cm på höjden och 50 cm på bredden.

Till Gösslunda kommer du enklast genom att köra från Lidköping mot Läckö. Efter ett par km tar du vänster mot Rackeby. Gösslunda K:a ligger på höger sida och det är väl skyltat.

När vi besökte denna runsten, eller snarare kyrkogård som den ligger invid, blev vi högst förvånade över kyrkans väggar som hade underliga inskriptioner. Vi hittade ingen information om dessa, och vågar heller inte chansa på när eller hur dessa är gjorda. Du kan själv kika på dessa bilder i Gösslundas galleri och dra dina egna slutsater. Är de gjorda på nittonhundratalet?, eller rent av under medeltiden??

Runskrift:

uifiR : risWi : 2tin : Wai : iftiz : uisiti : buta

Translitterering:

uifir : risþi : stin : þai : iftiR : uisiti : buta

Svensk översättning:

Vifrid reste denna sten efter Visäte, sin man.